ВНИМАНИЕ! Преди да започнете работа по монтирането на изкуствен облицовъчен камък Арт Стоун ЕООД, внимателно прочетете това ръководство.
ВАЖНО: Спазвайте правилата за безопасност.

Определяне на броя на изкуствените каменни облицовки
За облицовка се използват два вида елементи от декоративен облицовъчен камък:
– равнинна (измерена в квадратни метри);
– ъглова (измерена в линейни метри).

Изчисляването на общата площ на повърхността, която ще бъде покрита с декоративен облицовъчен камък, се извършва чрез умножаване на дължината по височината в метри. От получения резултат се изважда площта на прозорци, врати, отвори и други повърхности, които не са покрити с изкуствен облицовъчен камък.
Броят на ъгловите елементи (линейни метри) се изчислява чрез измерване на височината на външните ъгли, които трябва да бъдат облицовани.

Подготовка на повърхността преди монтиране на изкуствен облицовъчен камък
Преди да поставите декоративния камък, е необходимо да обърнете специално внимание на качествената подготовка на повърхността за полагане. Подложката трябва да бъде измазана, твърда, чиста, гладка, да не се свива или деформира и да има добра адхезия (прилепване) към адхезивния състав. Замърсяването, прахът, замръзването, петна от масла и мазнини от различен произход или други покрития с лоша адхезия към субстрата трябва да се отстранят.

Избор на лепило за изкуствен камък

При облицовката се използват бели флексови лепила за полагане на естествени и изкуствени камъни. Като правило всички бели флексови лепила имат подобен състав и характеристики. Лепилата имат различна цел: за вътрешна и външна работа и др. Консултирайте се с продавача или инструкциите на опаковката за съвет относно вида на необходимото лепило. Нобходими са ви също така и пластмасови клинчета-размер от 6 до 8 мм.

Монтаж на декоративен камък

За да имате пълно разбиране на избора на елементите на декоративния облицовъчен камък и да улесните тяхното последващо монтиране, препоръчваме да се разстила на пода близо до подготвената повърхност поне 2 кв.м. материал. За да получите по-естествен вид, редувайте елементите по релеф, дебелина, цвят и текстура по време на монтирането.

Ако подложката е поставена на много суха повърхност или монтажа се извършва в горещо и сухо време, работната повърхност трябва да се навлажни. Силно абсорбиращите повърхности трябва да бъдат предварително обработени с грунд. Препоръчва се също така да се овлажни гърба на камъка. След намокряне е необходимо да изчакате 2-3 минути, за да се абсорбира влагата.

Когато се полага изкуствен облицовъчен камък, се препоръчва да издържи на температурния режим, определен от производителя на лепилни смеси.

Лепилото се забърква в 2 коша. Единия за лепене, а другия за фуга. Този за фугата трябва да е по-гъст (да не потича по камъка) и в по-малко количество. Монтирането се започва от ъгловия елемент, ако има такъв. Като елементите се лепят ред по ред, отдолу нагоре по следният начин:

  • лепилото се нанася на гърба на първия камък на три топки. Камъка се преплъзва наляво-надясно по стената за да се разстеле лепилото по цялата повърхност и се нивелира с нивел.
  • при залепването на втория камък. Преди да поставите топки лепило, се поставя фуга по страничният ръб на плочата, който ще се допира до вече залепеният такъв. След това се поставят топките на гърба и камъкът с преплъзване по стената се натиска към вече залепения и се нивелира. Между двете плочи избива материал. Този материал се изрязва с остра шпатула 20 до 30 минути по-късно, след като лепилото е хванало коричка и не цапа. По този начин се довършва целия първи ред.
  • вторият ред се започва с изрязано парче декоративен камък, за да се получи разминаване на вертикалните фуги. Ако има външен ъгъл , то той на всеки ред се завърта, ту с късото, ту с дългото си рамо.
  • целия втори ред се монтира по същия начин като първият. С тази разлика, че вече се поставя фуга и по долния ръб на плочата. Така, че като легне върху първият ред, между двата реда ще избие материал. Камъните се подвеждат под нивел,  където е необходимо повдигане се мушва клинче във фугата. Тези клинчета се изваждат 40 минути по-късно, като образувалите се на тяхно място празнини се запълват с материал.
  • след приключване на монтажа на камъка и изрязването на всички фуги. Образувалите се бели фуги се оцветяват с полу суха четка (да не потича) с предварително добре разбърканата боя от основния цвят на камъка, която ще получите от нас заедно с облицовката си.
  • облицовъчните елементи могат да бъдат нарязани с помощта на ъглошлайф с диск неметал или диамант.
  • след окончателното изсъхване на зидарията можете да я обработвате със специални защитни хидрофобни съединения (импрегнатори), които образуват еластична полупропусклива мембрана на повърхността. Такова покритие не се разпада от топлинните движения на къщата, отразява водата, предпазва от въздействието на слънчевата радиация и киселинния дъжд. Освен това обработената повърхност е много по-лесна за почистване, което значително улеснява грижата за нея.

Приятен монтаж!
Екипът на Арт Стоун ЕООД
+359/885 259085

Сподели